Салата фузили, ябълка и целина

От едно известно време насам се чудя защо в магазините продават “селъри” и дали тези стебла и листна маса са от същото растение, което наричаме целина, или става въпрос за някой негов братовчед, но така и не мога за момента да намеря отговора.

В крайна сметка, извън вечното ми желание да разбера какво и защо установих, че както корените на целината са перфектни за супи (аз за месна супа без корени не съм чувала), така стеблата са чудесно допълнение към салата, особено ако тя трябва да балансира нещо по-пикантно като вчерашните ми кюфтета/бургери с адски много чили и уорчестър.

На снимките виждате повече зелен лук, отколкото каквото и да е било друго, но само те станаха, а на всичкото отгоре не мога да свикна с надпреварата с изчезващата дневна светлина, мен лично есента пак ме изненада и напоследък докато се наканя да сготвя и да снимам, то взело, че притъмняло. От хубавите неща трудно се отвиква.

Иначе самата салата е бърза и лесна. Сваряваме около 300 грама паста по избор, на мен като че ли фузилите са ми най-приятни като форма за салати. Междувременно нарязваме две пера зелен лук, четири стебла целина (или селъри, както предпочитате) и една голяма зелена ябълка, обелена.

Аз лично изчаквам пастата да изстине, след което я добавям в купата, изсипвам кутийка майонеза (когато ме мързи да правя домашна), изстисквам половин голям лимон, добавям сол и черен пипер на вкус, бъркам и оставям салата за някакво време, колкото да се смесят вкусовете.

Тази салата, бургерите и малко сирене бяха всъщност допълнението към първото червено вино за сезона, Kleine Zalze Shiraz Mourvédre Viognier 2008, много е вероятно да му бъде посветен цял отделен пост.

3 Responses to “Салата фузили, ябълка и целина

  • Имам въпрос – белиш ли въпросните селърийски стъбла или не? Под белене имам предвид махане на нещо като “жили”, без които стъблоо губи около 1/3 от обема си. Бях купувала едни, които, без белене, горчаха доста, освен това “жилите” са доста жилави.
    Инак и един твърдо сварен морков отива на тази салата.
    Наздраве и ще чакам поста за виното :)

  • Люксо
    14 years ago

    Целина и селъри са един вид растение, но две различни културни форми. За втората няма нормално българско име и затова търговци, готвачи и журналисти използват английската дума. Същото е положението и с резенето и съответно финокиото, фенела и фенхела. Последното бих го добавил към салатата, но и без него е чудесна и свежа на вид.

  • hungryshark
    14 years ago

    @Люксо, изясни ми се най-сетне тази мистерия :) Благодаря много!

    @Албена, ох, чистих, белих, хвърлих крайчетата, но съм попадала и на много тънки, хрупкави стъбълца. Мисля, че сезонът в момента е такъв и са по-жилави.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: