Тапенада с кедрови ядки

Отдавна се каня да направя тапенада, но все отлагах, тъй като при липсата на пасатор или някаква друга мелачка / резачка кълцането на маслини е възможно най-досадното занимание на света. Отскоро обаче разполагам с такъв уред, и естествено едно от първите неща смлени неща, след картофеното пюре (разбира се) беше тапенада.

Във всички рецепти се казва, че маслините се избират по вкус и желание, т.е. ако човек обича зелени, черни, златни, солени, кисели или някоя от другитие милион разновидности, е добре да използва тези, които са му най-присърце. На мен естествено, каламатата ми е любимата, затова мога строго да сбърча вежди и да заявя като експерт, че това е маслината и друга не става, но нека да съм честна – най-вкусно става с това, което обича човек. Не с тези продукти, които му диктуват големите специалисти, а това което му говори усета и разбира се, лакомията.

И така: избираме 25 маслини от тези, които обичаме и ги почистваме от костилки. Добавяме към тях лъжичка и половина (чаен размер) каперси, 2 филета аншоа, една скилидка чесън, една чаена лъжичка лимонов сок, една чаена лъжичка зехтин, 5-6 цели зърна черен пипер и това, което на мен ми хрумна – една малка шепа кедрови ядки, които бяха останали от една друга рецепта.

Смиламе добре с пасатора и готово. Може, естествено, да се използва класическия метод с мецалуна или нож, но наистина не ми се иска да минавам през това отново. Ако все пак предпочитате тепанадата да е по-едра, просто се пасира по-малко. След 10 минути общо имаме бързо, лесно и вкусно ястие, което става за антре, за лек закуско-обяд или на хапки към някое просеко.

Задължително се сервира на печени бели филийки с масло, с жълто сирене, сушено месо и малко бяло вино. Внимание – доста е солено, така че виното от малко може да стане много, но за тази част рецептата (и в частност аз) не носи отговорност.

3 Responses to “Тапенада с кедрови ядки

  • Моят вариант на маслиновия пастет включва много смлени ядки, малко балсамико (вместо лимонов сок) и риган. С каперси, но без чесън. Понякога комбинирам с варени яйца, добре си подхождат вкусово. И верно се изпива маса вино :)

  • hungryshark
    13 years ago

    Мммм, ще пробвам задължително. Изобщо пък не ми беше хрумнало за балсамикото :)

  • Прекрасно предложение :)

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: