Маринована аншоа

След една по-дълга зимна ваканция се завръщам, с надеждата да ми остава повече време за това, което обичам да правя (като този блог) и най-вече да ям. Едно от нещата, които открих напоследък, и то съвсем случайно е маринованата в консерва аншоа. След като веднъж в 7.30 вечерта решихме да правим пене с риба, а опциите за пазаруване бяха 2 магазина около Патриарха, вместо на обичайната аншоа в бурканче попаднахме на тази риба.

Маринованата аншоа на Trata е доста по-различна като вкус от осолената в бурканчета, не толкова наситена като аромат и доста по-крехка. Чудесна е за тапенада, пасти ала путанеска, кус кус с доматен сос или просто така, на печена филийка с масло. Според етикета е овкусена допълнително с магданоз и лук, но и двете не се усещат, така че ако ястието се подправя с други подправки, няма да се получи разнобой.

Съвсем наскоро разбрах, че българското име на аншоата е хамсия (от турски), и по-точно на европейската аншоа Engraulis encrasicolus и се намира и в Черно море, но честно казано, нямам спомени да съм виждала да се готви или продава някъде у нас, дори по морето.

Полезно сведение: според древните римляни аншоата е мощен афродизиак.

9 Responses to “Маринована аншоа

  • Хамсия в Черно море почти няма. Доколкото знам, рибата мигрира към Бяло море и обикновено я излавят още на Босфора. Старите варненци примерно си спомнят други, по-добри дни.

  • hungryshark
    13 years ago

    Мерси за пояснението :) Аз имам някакви детски спомени от началото на 80те за консерви, но сега поразрових и прочетох, че у нас до 70те-80те е била предмет на индустриален риболов с второстепенно значение, след което постепенно са спрели.

  • Хамсия се продаваше преди много години, когато имаше много черноморска риба :)
    Благодаря за “открехването” за тази консерва!

  • Абе, сега се сетих. Хамсия и цаца не е ли едно и също?

  • hungryshark
    13 years ago

    Нова проверка. Уикипедия казва “не”: Цацата (Sprattus sprattus) е морска риба от семейство селдови, разпространена в Европа (в Балтийско, Северно и Черно морета). Нейният подвид, разпространен в България, е известен като копърка, трицона, черноморски шпрот или само шпрот.

    Но пък не знаех че цацата е шпрота. Май ще има допълнителен рисърч :))))

  • Много полезен пост и коментари. Обикновено правя пене с риба тон и сушени домати, сега имам още един вариант.

  • hungryshark
    13 years ago

    То мнението ми е доста субективно :)

    Иначе напоследък нещо тонът ужасно ми е омръзнал, и почнах да търся различни варианти.

  • АНШОА е начин на приготвяне на рибата-най-често хамсия, сардина и цаца.Рибата престоява във морска сол препечена на фурна.Солта става кафява.След като изстине с такава сол се приготвя рибата.

    • ILYEV Jivko
      3 years ago

      Разбира се, че аншоата е риба и има много и различни начини за приготвяне. Произхода на името й е от френски. Друг е въпроса, че вероятно нашата хамсия и аншоата от Средиземно море, използвана като съставка в прочутите пици Наполи, са едно и също.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: