Патладжани, пълнени с телешки кюфтенца

Пълнените зеленчуци са ми особено любими, като повечето рецепти за такива, с които експериментирам напоследък са израелски и тази не прави изключение. Харесах си я много в един чудесен документален филм за кухнята на Израел и Палестина, която вероятно е най-еклектичната в света, дори повече от американската, и събира традиции и вкусове от всички краища на Стария свят.

И така, необходими продукти: 400 грама телешка кайма, 2-3 патладжана (в зависимост от размера и дебелината), 1 яйце, 1 филия сух хляб, към килограм домати, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, зехтин, олио, лют червен пипер, пипер смес, кориандър, ким, магданоз, брашно и сол.

Предварително омесваме каймата със смачкания чесън, настъргания сух хляб, яйцето и подправките (лют червен пипер, пипер смес, кориандър, ким и магданоз) и я оставяме в хладилника да поседи няколко часа, за да се стегне, а ароматите да попият добре в месото.

Настъргваме доматите и лука, минаваме ги през сито, за да не останат семки и ги сваряваме до гъст сос с малко олио, червен пипер и 1 супена лъжица брашно, като добавяме малко водичка от време на време. Заделяме настрана.

Нарязваме патраджаните на дебели кръгчета, които сцепваме почти до края надлъжно, както се вижда на една от снимките, натриваме със сол и оставяме да си пуснат горчилката.

Оформяме от каймата кюфтенца, които да са с размера на патладжанените кръгчета и ги пъхаме между двата резена. Овалваме в брашно, може и смес 50:50 пшенично и царевично и запържваме до златисто в средно нагорещено олио. Тази стъпка всъщност е напълно излишна и прави ястието по-тежко, но исках да следвам оригиналната рецепта, следващия път ще пропусна.

Нареждаме готовите сандвичи от патладжан и кайма в кермична тавичка, заливаме с доматения сос и печем на умерена фурна около 40-50 минути. Сервираме по избор – топли или студени, и в двата случая са адски вкусни, наръсени например магданоз.

Август и ранния септември май останаха единственото време в годината, когато зеленчуците имат истински вкус, затова сега е последния момент да се направи всичко с любимите зеленчуци – домати, патладжани и чушки, така че – бързо към пазара и bon apetit.

4 Responses to “Патладжани, пълнени с телешки кюфтенца

  • Точно купих патладжани, имах доматено пюре от домати от село и се чудех как мога да ги съчетая… :-) отворих блога и не можах да повярвам !

  • Ммм, мечтая си за патладжанена събота вече!

  • Получи се много вкусно :-) Пропуснах етапа на запържване преди печене и стана добре, с хубав сос, леко и приятно. Накрая добавих и малко пушено сиренце, стана чудесно :-)

  • Планувала съм го за довечера, и аз ще пропусна пърженето.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: