Португалска бира Sagres и някои размисли

Португалия е по-известна с футбола и портвайна си, отколкото с бирите си, и донякъде има защо. Пивоварната, която има в портфолиото си най-продаваните и известни бирени брандове в страната, Sociedade Central de Cervejas е основана през 1934 година и е придобита през 2008ма от Хайнекен (след опит за консорциум с Карлсберг, но в крайна сметка собствеността остава в ръцете на холандците).

Отварям голяма скоба: за съжаление, Хайнекен има продуктова политика, която прилага във всички местни пивоварни и която май не се нрави на никой любител на бирата. Политиката може да се синтезира до: при местно производство ще направим бранда Хайнекен да прилича на местните бири, ще направим местните бири да приличат на Хайнекен, според държавата ще спестим от качеството на суровините и ще се оправдаем със “спецификите на местния вкус” и накрая имаме нещо като нищо. Затова и различните продукти от портфолиото им навсякъде имат различен вкус и качество, например Хайнекен в Гърция, България и САЩ има 3 различни вкуса, за недоверчивите: същите наблюдения има дори в бирени блогове от Австралия. И това съвсем не се отнася само до Хайнекен, даже напротив.

И така, след скобата по същество: пилезенерът на Сагреш е средно приятна бира, произведена не само от ечемик, а и от други зърнени култури като царевица, което не е плюс. Леко нагарча, с дъх на зърно, хмел и далечни флорални нотки, което пък е плюс, както и липсата на всякакви консерванти. Когато се стопли обаче, Сагреш става изведнъж блудкава и водниста. Като цяло, по-добра от лагерите, произвеждани в България и за обед с по-пикантна храна върви много добре, но вкусът и е доста унифициран и не оставя кой знае какви спомени.

Що се отнася до футбола и портвайна: и Сагреш не без минава тясна обвързаност с футбола – освен реклами и спонсорство, през 2006та пуска на пазара Sagres Selecção, за да отбележи участието на националния отбор на Португалия на Световното първенство. Ако ние някога участваме пак на голямо първенство, мисля че трябва не само да бъдат пуснати специални бири, но и вина, ракии, луканки, наденица, семки и дори нов сорт домати за салата, тъй лелеяно и рядко ще е това явление.

За портвайна – едно добро порто винаги е по-добро решение от една добра португалска бира. Ако обаче някой Сагреш ви попадне под ръка – не му отказвайте.

3 Responses to “Португалска бира Sagres и някои размисли

  • Предполагам, че не си я намерила в Бг? Иначе от Портокалия тачим само Супер Бок ;-) http://www.trikorni.com/2011/07/07/bojinkata-e-bok/

  • hungryshark
    13 years ago

    Не, в Лондон без да искам всъщност.

    Като гледам сега, производителя на Супер Бок не е погълнат все още от някой обезличаващ конгломерат, което е голям бонус, много ми се опитва, пък и останалите на Unicer :)

  • Да речем, че Карлсберг просто не са решили да изкупят останалите акции на местните акционери…

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: