Прясна паста със сушен врат копа, чушки и пресен пармезан

Сушената копа си плачеше за рецепта с паста, след като емпирично установихме, че е перфектна като антипасто, нещо като опит за намиране на антиматерията, а каква по-добра комбинация от продукти от едно и също място – сушен врат, пресен пармезан и пресни каватели?

Кавателите в Италия имат статут на ежедневна, домашна храна, която се приготвя ръчно, нещо като “ама какво толкова, нищо особено”, но отвъд Океана са обект на особена любов от американците с имена, които завършват на гласна, например Корлеоне, Гамбино и Пачино – почти олицетворение на Старата Родина. Докато ги варях, си представих Тони Сопрано, който изръмжава на жена си, че иска “гава-тееел”, понеже майка му е твърде зла, за да му сготви.

Та така, сварили сме кавателите до ал денте, в дълбок тиган запържваме малко чесън и листа босилек, добавяме нарязаните на кръгчета 2 чушки и една супена лъжица бяло вино и задушаваме за 3-4 минути. Наръсваме с пипер смес, изсипваме вътре пастата и държим на огъня още за минута-две, след което слагаме и нарязаната на тънки парчета копа.

Сервираме наръсена с пресен пармезан, още пипер и листенца босилек и задължително италианско вино, като например това Operetto Garganega & Pinot Grigio.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: