Бамя с пушени ребра

Бамята според мен е силно подценяван зеленчук, който незаслужено се е превърнал почти в екзотика в съвременната българска кухня. Все пак, когото и да попитате от по-възрастните, всеки ще ви каже, че гювечът без бамя не е гювеч, а жалко подобие на себе си.

От радост, че тази година по магазини и сергии бамята се среща доста повече приготвих една съвсем семпла манджа, при това доста бърза: бамя с пушени свински ребра (намират се в месарския магазин на Лесидренската кооперация на Попа).

Задушаваме 1 средна глава лук в малко зехтин. Добавяме към нея един настърган домат, 1-2 наситнени скилидки чесън и половин кило добре почистена бамя, цяла. Доливаме малко бульон и оставяме да поври, докато шушулките понамекнат, след което добавяме нарязаните на парчета от по 2-3 сантиметра ребра (около 200-300 грама). При нужда добавяме още малко вода и подправяме с черен пипер, малко чубрица, червен пипер (може и лют) и сол на вкус, според това колко са солени ребрата.

Преди да свалим от огъня, можем да сгъстим соса с чаена лъжичка царевично брашно. Сервираме ястието наръсено с магданоз (какъвто на снимката не се вижда) и лъжица гъсто кисело мляко. Мек хляб и няколко люти чушки също не са излишни.

За да не става бамята лигава, което всъщност повечето хора не харесват в нея, ето един съвет от Пенка Чолчева: бамята се накисва около половин час преди готвене в подкиселена вода (с лимон или оцет в съотношение 1 : 1).

2 Responses to “Бамя с пушени ребра

  • marbella
    12 years ago

    ….”За да не става бамята лигава, което всъщност повечето хора не харесват в нея, ето един съвет от Пенка Чолчева: бамята се накисва около половин час преди готвене в подкиселена вода (с лимон или оцет в съотношение 1 : 1).”

    > или около половин час преди готвене се натрива обилно със сол (която после се измива) това знам от баба ми, понеже и двете обожаваме бамя :)

  • hungryshark
    12 years ago

    Мерси много за съвета, ще го пробвам задължително! :)

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: