DiVino Taste и списание DiVino

Снимки на списанието: Ana’s Handbag

На българския винен хоризонт се появиха две важни събития: ново списание с фокус върху виното и форум на българското вино, който се провежда за първи път у нас точно по този начин. И списанието, и форума са резултат от усилията, ентусиазма и любовта към виното на издателство “Гурме Пъблишинг” на добре познатия Емил Коралов (създател и на “Бакхус”), което издава също любимото ми списание “Меню” и създаде сайта DiVino, чието име взимат DiVino Magazine и DiVino Taste.

Списанието ще излиза на два месеца, и освен за вино, вътре ще има информация за винената култура, храна (както можете да видите от пържолата на снимката), комбинирането и с вино, места, пътешествия и региони и други колкото важни, толкова и интересни за всеки любител на хубавите напитки и кухня неща. Освен това е на много хубава рециклирана хартия.

Другото не по-малко важно събитие, което при това наближава с огромна скорост (19 и 20 ноември във Военния Клуб) е DiVino Taste. У нас отдавна ежегодно се провеждат международни и национални изложения като Винария например, но това, което прави този форум по-различен е неговата насоченост не само към търговци, сомелиери и специалисти от бранша, а и към повече или по-малко напредналия любител -консуматор.

На DiVino Taste ще могат да се опитат над 200 български вина от 40 производители, но също така ще има майсторски класове, семинари и лекции, които са много добра възможност са се съчетае полезното с приятното: докато човек опитва чудесни, непознати вина, да научи нещо ново и да обогати познанията си по теми, които го вълнуват (защото виното е неизчерпаемо и има много насоки, в които можем да задълбаем).

Много ми хареса и фокусът върху “лицето на новото българско вино”. Доскоро отказвах да пия родни вина, поради лоши спомени и не особено качествени, макар и известни марки, които се продават масово у нас. За щастие, последните години у нас се появиха и развиха по-малки и по-големи изби, които правят нещо качествено ново и различно – споменавала съм Вила Юстина и Енира (на които съм опитала голяма част от вината), но погледнете списъка – колко от производителите са ви познати? Горещо препоръчвам също Варна и Драгомир, но не забравяйте да потърсите и опитате точно онези вина, които никога не сте чували. Както и да се запишате на лекцията за модерното българско вино на Каролайн Гибли, Master of Wine, която е направила тази фантастична селекция от 9 български вина.

Форумът е с ограничени места, но все още има билети, а аз се радвам, че у нас се случват нови и интересни неща. Сега остава да направим нещо и за бирата и бирената култура.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: