Три готварски съвета

chesyn

Дай ни три готварски съвета, които наистина (ама наистина!) ще ни бъдат от полза!

Това обикновено е най-трудната част, тъй като не винаги уж работещи техники дават непременно същия резултат при други хора и други условия, но пък не пречи да се пробва.

Първата тактика, която използвам и знам от майка ми, е леко да запичам предварително корите за щрудел и крем пита. Така вътрешният слой не остава суров и клисав.

Втората тактика, която открих преди в време в интернет, е да пека големи късове месо върху тънък слой нарязани корени – целина, морков и картоф, така месото не загаря отдолу, а накрая имаме и вкусна гарнитура.

Трето – ако нямам камъче или точило, точа ножовете на долната страна на обикновена порцеланова чиния. Спасява положението незабавно.

Кои, според теб, са най-необходимите кухненски джаджи и защо?

Кухненското оборудване може да се сведе до точно три инструмента – хубав тиган, остър нож и дъска за рязане. Не е задължително тиганът да е от чугун, но това определено помага. Какъвто и да е обаче, можем да го използваме за печене на месо, задушени зеленчуци, сосове, омлети и дори сандвичи.

Универсалният нож пък може да замести пълен набор от различни уреди за рязане, филетиране, обезкостяване и белене, като с него включително могат да се мачкат скилидки чесън, зрънца кориандър, бахар и пипер и да се оформя глазура върху сладкиш.

Дъската е ясна и няма нужда от представяне. Ако е само една, добре е да е от материал, който не задържа бактерии и се почиства лесно, за да може да се използва за най-различни продукти – зеленчуци, сурово месо и хляб.

За теб здравословно е онова меню, в което има…

Малко месо или риба, много сезонни зеленчуци – сурови и сготвени, зехтин и зелени подправки. Отстрани може малко паста.

Сподели с нас любимата си рецепта за Коледа!

Коледа е твърде традиционен и семеен празник и не предполага различни рецепти всеки път, но пък за сметка на това постните сарми, които правя, се случват само по това време на годината. Правя ги за Бъдни вечер, но винаги остава поне половин тенджера като гарнитура за коледните котлети.

Сармите се приготвят с листа кисело зеле и няколко сухи червени чушки за аромат, боб и ориз. Бобът се накисва от вечерта, а на следващия ден се сварява. В универсалния тиган задушавам малка главичка лук, ориза, черен пипер, бахар, скилидка чесън, червен пипер, дафинов лист, сол може и малко наситнено морковче в зехтин и половин кафеена чашка зелева чорба. Добавям и боба, след което пълня чушките и завивам сърмите, редя в тенджера и доливам догоре с още зелев сок. Затискам ги с чиния и варя поне час, докато уврат добре, но не е лошо да се проверява, защото зелето понякога може да е много проклето.

Интервю за Fitwell

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: