Панирани телешки котлетчета с горчица + пържени картофи

Този пост всъщност трябваше да е за панирани агнешки котлетчета, но у нас явно не е възможно да се закупи точно това, което трябва в деня, в който искаш да го приготвиш. До преди седмица мярках агнешки котлети на 1-2 места, но в момента като че ли опциите са цяло агне, половин агне или никакво агне.

За щастие поне попаднах за първи път на ребра и котлети от съвсем младо теле, в месарницата на “Лясковец” на ул. “Ангел Кънчев” в София и съвсем не съжалявам за късмета. Това не означава, че и едни агнешки котлетчета няма да минат през същата процедура, стига някога отново да се появят по магазините.

С телешкото действаме по следния начин: разфасоваме месото на котлети, като махаме излишните тлъстини, ако има такива. Тези котлетчета се получиха съвсем мънички, но за сметка на това месото беше най-крехкото телешко, на което попадам у нас.

В купичка разбиваме добре няколко супени лъжици мляко със същото количество горчица, добавяме сол, млян черен пипер и счукан бял синап на вкус. Натриваме добре месото и го оставяме добре захлупено или завито с фолио на студено за 1-2 часа, даже може и повече.

Загряваме добре тиган с мазнина за пържене, поне 3-4 пръста дълбока. Овалваме без да подсушаваме котлетите добре в галета и пържим от двете страни по 3-4 минути, докато се зачервят. След изваждане от мазнината отцеждаме добре върху решетка или попивателна хартия.

Естествено, пържим или задушаваме сериозно количество млади картофи (по мое мнение в случая е задължително да са пържени), правим и една голяма зелена салата и сервираме, докато всичко е още топло с белгийска бира или червено вино.

Весели празници!

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: