Малко за българското сирене

Миналата събота снимахме за предаването този разговор в млекарницата на “Добрев” на “Иван Асен II”, която ми е най-симпатичната от всичките няколко, може би защото е в квартала, където израстнах и в близост до първото ми училище.

По темата за сиренето – освен, че там има вкусни български сирена, както и прясна и пушена моцарела собствено производство, се намират и по-редки български вина и прясно изпечен хляб с хмел.

Колкото до отново нашумелия проблем с растителните масла, които се влагат в различните млечни продукти, и в частност палмовото – дяволът не е толкова черен, колкото се опитва да го изкара подопечната на Мирослав Найденов ПР агенция, пардон, министерство. Голяма част от вносните обработени млечни продукти, например спредове за мазане, топени сиренца за сандвичи и кремообразни сирена, дори на скъпи марки съдържат по рецептура масла от растителен произход, което обаче не е предмет за лов на вещици в публичното пространство.

За капак често тези сирена, например лекия чедър не само не са смъртоносни, а се препоръчват на хора със сърдечно-съдови проблеми и за по-балансирана диета. За повече информация може да се започне от страницата в уики, където има малко данни за въздействието на палмовото масло. Факт, вредно е като всяко едно олио, което се поглъща в огромни количества (особено когато се загрява до високи температури), но все пак се предполага, че не ядем денонощно пържени картофи от някой фаст фууд или по кило топено сирене на ден.

Така че цялата скорошна активност на министъра на замеделието и храните намирисва на лицемерие и обслужване на интереси, а дори и нещо да е толкова вредно, не би следвало властите да мачкат дребните и средни български производители, а да оставят веригите и огромните производители да правят точно обратното.

И един съвет от Тони, който не успя да се вмъкне в репортажа, защото темата за сирената е безкрайна – ако сиренето или кашкавала залепват за ножа, докато ги режете, навлажнете ножа със студена вода.

Колкото до микрофона – може би и на вас ви е направил същото впечатление като на мен, но през цялото време се чувствах като ABBA с винтидж техниката, или поне като архи-хипстър.

4 Responses to “Малко за българското сирене

  • haresva mi imeto na tvoja blog

  • Гледах при “Григорови” репортажа и за мен беше интересно
    да науча още някои неща за сирената !
    Що се отнася до министъра, той само прави някакви “отчаяни напъни”, за да имитира дейност!
    Хубава неделя!

  • Направо си като от “Мелодия на годината”:-)))

  • hungryshark
    12 years ago

    Направо страшна работа :)

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: