Няколко вина от Winebox

Преди време споменах, че предстои приятна дегустация на сто вина от портфолиото на Winebox, но за съжаление опитах една съвсем малка част от тях. Така и не успях да се измъкна от работа по-рано, а когато пристигнах, Ани и Ани вече рисуваха сърчица в дегустационните си тефтерчета.

Трудно е да се пробват 100 вина за по-малко от два часа, при това без събитието да свърши със сериозно пиянство, но от тези които дегустирах/пих бих искала специално да спомена следните с много добро:

Juve y Camps – на мен лично кавата ми харесва много и с удоволствие опитах и Резерва де ла Фамилия Брут Натур 2008 и Розе Брут NV (за вкъщи купуваме Синта Пурпура). Въпреки че ги свързвам с пенливо вино, червеният им купаж от мерло и каберне беше много приятна изненада.

Френският Прованс беше представена от прекрасните розета на Chateau Minuty, с които всъщност започнах и които ми се струват чудесна идея за дългите летни следобеди. Същото мога да кажа за различните шаблита на Domaine Louis Michel et Fils, особено premier cru и grand cru и за сансерите на Domaine Fouassier. Приключих Стария свят с шампанските на Тетанже, там няма какво да коментирам. И да обичате, и да не обичате шампанско (истинско), за някои поводи то е императив. Ако мога да избирам, ще е розово.

Новият свят подкарах със Spy Valley Wines от Марлборо, от който регион досега не съм попадала на грешка. Обичам новозеландски совиньон блан, с риск да изпадна в баналност, обичам го с леки пасти, морски продукти, риба и просто така – в някоя градина привечер.

След шахматния подход розе – бяло – розе – бяло нещата рязко загрубяха с червените от Новия свят, повечето от които искат подходящо ястие в друг контекст, но сърце не ми даде да плюя нито аржентинския малбек, нито чилийския карменер, нито австралийските ширази. Изобщо, дегустацията е трудна мисия и съвсем не е за всеки.

Пробвах австралийските вина на M. Chapoutier, Виктория, австралийските на Trapiche и чилийските на Vina Errazuriz от Аконкагуа Вали, като за мен лично приятна изненада са купажите от по-висок клас като Дон Максимиано Фаундърс Ризърв 2006 от каберне совиньон, каберне фран и пти вердо на Еррасурис.

Скоро пробвахме с храна и шардоне резерва на Errazuriz, определено си заслужава.

3 Responses to “Няколко вина от Winebox

  • Здравейте Гладна Акула,
    Без желание да прозвуча неучтиво, но Juve y Camps е ширпотреба кава с доста ниско качество. Евентуално някои по-специално “кювета”. За кава Ви препоръчвам ето това: https://paresbalta.com/cava-sparkling-wine/cava-blanca-cusine/
    На същата изба серията Mas Irene е разкошно вино.
    Татанже имат супер бутилки, но не всичко, не и купувано от “гранд сурфас”. Ако има от къде да се намери в България това:
    https://www.larmandier.fr/index.php?lang=en
    Опитайте всички гами :)
    Наздрав!е

  • hungryshark
    6 years ago

    Нямам проблем да пия и шампанско, и ежедневни вина, не виждам къде е проблема.

    • вно съм объркал нещо, моля изтрийте поста. Не съм споменавал да има проблем

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: