Пълнени камби

Това трябва да е от онези постове, които започват с оправдание от сорта на “ужасно съм заета напоследък със служебни/лични/ужасно важни, сериозни и креативни проекти, които вероятно ще променят света към едно по-добро място и затова не готвя, не снимам и най-вече не пиша”, но понеже едва ли на някого са интересни плановете ми за експедиция към Бетелгейзе, направо продължавам с рецептата.

А тя е съвсем семпла и класическа, и съм убедена, че е пълно с хора, които я правят по по-интересен и вкусен начин, но пък аз толкова много обичам пълнени чушки – зелени в тенджера, камбички на фурна и сушени за Бъдни вечер, с боб и ориз, че все пак се реших да пусна един пост по въпроса (и защото още могат да се купят последните за сезона).

За целта ни трябват около половин килограм твърди, но зрели и сладки камби, около 300-400 грама кайма смес, чаена чаша бисерен ориз, глава лук, един морков, 1 домат, 1-2 скилидки чесън, червен пипер, черен пипер, чубрица, сминдух, олио и сол. По стара бабина традиция запържвам първо лука, после всичко останало,  нарязано разбира се, плюс частта от камбите около дръжката, след като ги изкормя.

Камбичките се пълнят, долива им се малко топла вода или ако има останал сос в тигана и се пекат около 30-40 минути на 200 градуса.

Ами това е, надявам се скоро да сготвя нещо по-интересно, но напоследък често ми се прияждат бабини манджи, може би поради причините, които ни карат да копнеем за домашна, топла храна и повече спокойствие. Все пак трънлив е пътя към Бетелгейзе.

А да, задължително ям всякакви пълнени чушки, сърми, мусака и гювеч с гъсто кисело мляко и две филии бял хляб.

One Response to “Пълнени камби

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: