5 причини против бирата в пластмасови бутилки

Снощи си отворихме по един тъмен Bernard преди вечеря, което ме накара да се присетя за рекламните им билбордове от миналото лято, осеяли цяла Чехия, или поне Прага, Бърно и магистралата между тях. По принцип рекламите им са забавни, но тази особено много ми допадна. Част е от кампанията “Светът е полудял, дръж се“, което не е далеч от случващото се по света и у нас в момента, а и една добра бира е нелош лек за всеобщата лудост.

Самата илюстрация и началото на топлото време са идеалния повод да изредя 5 причини да не си падам по бирата в пластмасови бутилки, пластмасовите шишета по принцип и липсата на стил в пиенето на бира.

Причина 1. Твърде много боклук. Далеч съм от еко фундаментализма, но откъдето и да го погледнеш, PET бутилките от 2, 2.5 и 3 литра представляват една огромна купчина отпадък, който не се рециклира в България. Въпреки разделното събиране, все още завод за преработка на отпадъците не работи, а за капак за производството на една такава бутилка отива 7 пъти повече вода отколкото е нейната вместимост. Смятай.

Причина 2. Лошо качество. Добре известно е, че за да можеш да продаваш големи разфасовки на ниски цени, е необходимо да правиш не само икономии от мащаба, но и компромис с качеството на суровината. Феновете на безалкохолните го знаят може би, но тези на бирата – не. Ако някой си мисли, че 3те литра “-ско” са направени от специално подбрани сортове хмел, пресен малц и най-бистра изворна вода, то те са все още в една дълбока заблуда – хмелът се кара изсушен в огромни кораби от Австралия, малцът е всъщност царевична грис, а производителят е огромен концерн, който бърка същата микстура на всички останали 5 континента.

Причина 3. Топла и разгазирана бира. Има различни бири и начини на поднасяне, например ейловете и стаутовете често са нискогазирани и се пият на по-висока температура, за да разгърнат букет от аромати. Повярвайте ми, масовите лагери могат единствено да разгърнат букет от нагрято купе на Москвич, така че е по-добре с мехурчета и температура под препоръчаната. А за целта стъклената бутилка или чаша от 330 – 500 милилитра е най-доброто, измислено досега.

Причина 4. Бирата не заслужава подобно отношение. Непрекъснато слушаме разни винени и уиски маниаци да говорят за специални чаши, декантери, гарафи, корк, дъб и какво ли още не, без което някое шотландско 12-годишно уиски или пък бургундско вино биха загубили 99% процента от достойнствата си, а пък недай си Боже да не е сервирано в подходящата чаша от скъпо стъкло или кристал – апокалипсис сега! Време е и бирените маниаци да надигнем глава и да отдадем заслуженото внимание на своята любима напитка – качество, температура, хубава храна и разбира се – подходящата чаша (онези чаши със столчетата в KANAAL не са за ликьор, женчовци и други такива, които пият ликьор).

Причина 5. Да пиеш бира от пластмасова бутилка е като да правиш секс с надуваема кукла – хем уж е същото, ама нещо липсва. По-лесно е да купиш една двулитровка и да си я занесеш вкъщи, без да влачиш стъклен амбалаж или да си връщаш бутилките пълно срещу празно, както е и по-малка разправия да си купиш една кукла, вместо да свалиш готиния младеж или красивото момиче в бара. От висотата на моите години обаче мога да кажа, че по-трудното винаги си заслужава.

21 Responses to “5 причини против бирата в пластмасови бутилки

 • ne uspia li po tynko da pokajesh che sa ti platili za statiata?

 • Само по т. 1 имам един въпрос :) Защо като не се преработват и изкупуват, толкова каруци обикалят от сутрин до мрак, за да събират именно пластмасовите бутилки? :)

  • hungryshark
   11 years ago

   Защото не можеш да разчиташ на неофициалните сепаратори, т.е. хората с каруците, въпреки че в момента вършат огромна работа по разделяне и предаване на съответните места. А и мощностите за преработка са недостатъчни, доколкото знам.

   Всичко останало, което изхвърлиш в предназначеното за целта място отива незнайно къде.

 • hungryshark
  11 years ago

  И една причина бонус: самият факт, че можеш да откриеш захвърлени празни пвц бутилки от бира по плажовете, в планината и парковете, говорещи за безотговорно поведение на потребителите са достатъчна причина да ги забранят.

 • Георги
  11 years ago

  Щом е платена статията, да продължавам да си купувам трилитровка “Балканско пиво” от Лидъла? :)
  Причини против кенчетата има ли?

  • hungryshark
   11 years ago

   Платена е за съжаление колкото всичко останало тук – точно никак :)

   С кенчетата положението за мен е следното – не обичам на вкус бирата от тях, но се твърди, че са доста еко френдли, защото са много леки за транспортиране и алуминия се рециклира лесно, защото само се претопява.

   Иначе пия и от кенове, но ако имам избор 1во наливно, 2ро стъклена бутилка, 3то кен, 4то пвц.

 • Напълно съм съгласен. А относно рекламата Bernard е една от любимите ми марки бири, няма нужда да ми я рекламират. Бих добавил още La Trappe, Erdinger, Hoegarden, Leffe, Asahi и още доста, които не само нямат аналог с българските, но дори не могат да имат база за сравнение. Предпочитам да дам 2 пъти повече пари за хубава бира, отколкото да дам пари за боклуците, които ни пробутват българските производители. Върха на боклука е бирата в пластмаса. Не, че има разлика от тази в кенчета или стъклени бутилки!
  Българинът не е научен да различава качеството и за това купува евтиното, предпочита да се налива с нещо в което никой не знае какво има само защото вместо 5 лв ще даде 3. Ако човек е жаден, по-добре да пие вода от колкото бира, поне знае какво има вътре и че после няма да го боли главата от фалшивия алкохол.
  Хората до толкова не разбират, че масово си мислят, че “живата бира” е върха на качеството. Нищо подобно, тя е просто бира, на която не е пресечен процеса на ферментация и не е филтрирана от дрождите. Все едно да пиеш виното още докато ферментира.

 • Бени
  11 years ago

  Не те е срам да пишеш такива статии и да не раздаваш Бернар накрая! Публиката желае реванш и да ви нахрани (с гюдон).

  • hungryshark
   11 years ago

   Публиката като не си е изпила виното докрая, никаква награда!

 • Алкохолик на свободна практика
  11 years ago

  Всъщност :) за определен срок от време и при правилно съхранение няма абсолютно никакво значение дали ще е стъкло, метал или пластмаса (някои от видовете). Това важи и за бирата, и за виното, и за високите алкохоли :)

 • ogi hristov
  11 years ago

  Aз като човек с компромиси ,от днес суспендирам на моя територия пиенето на бира в ,,гумени шишета”Благодарение на упоритостта и трудолюбието на българския народ и неговото правителство очаквам до 800 дни заплатата ми да нарасне до 1000 евра и да консумирам Bernard в стъкло и да я анализирам със синьо сирене и emmentaler…..В поста има продуктово позициониране….

  • hungryshark
   11 years ago

   “Продуктовото позициониране е вид реклама, при която дадена марка, стока или услуга е включена в сюжета най-често на филм или на радио или телевизионно предаване. Това обикновено се прави срещу заплащане или друга услуга от страна на рекламодателя.” Няма реклама, ерго няма продуктово позициониране.

   А да търсиш качеството в храната и напитките не е снобизъм, а обикновена грижа за себе си.

  • телевизията съвсем ви изяде мозъците с глупавата си политика да не споменава нито едно име на фирма в независимо какъв контекст, дори в новините, освен ако не им е платено за това. подобно нещо НЕ Е нормално, по-скоро се нарича изнудване. да споменеш марката, която харесваш и която смяташ, че води добра и отговорна политика, в личния си некомерсиален блог БЕЗ ПАРИ, не е продуктово позициониране. ако те притесняват цените на продуктите – смени си работата, ако можеш. или не чети този блог. или просто не коментирай, защото е смешно. това е все едно да отида да напиша куп глупости в блога на някой, който обича да пише за новото си Порше, защото аз не мога да си го позволя.

 • скептик
  11 years ago

  ако някой успее да направи разлика между бира в пластмасова или стъклена бутилка сервирана по един и същи начин и в едни и същи чаши ще призная че има разлика, другото е чесане на езиците
  пластмасата се рециклира не по-трудно от алуминия

 • hungryshark
  11 years ago

  Рециклира се лесно, когато се събира. Когато не, разчиташ на сепараторите с каруци.

 • ogi hristov
  11 years ago

  Офф,опитах се да се пошегувам с това продуктово позициониране,Вие почнахте да ми го обяснявате малко назидателно.Findley,телефизията ми е пощадила част от мозъка,за да си спомня,че в стремежа си да усвоят повечко рекламен бюджет ,продуцентите и сценаристите бяха направили една от сериите на ,,Стъклен дом” смешна.Особено момента ,когато трябваше да се пие уиски Див пръч направо от кашона,направо от шишето.В живия живот никой не прави такава грешка,има други начини за главобол…Магда,а разбира се,че качеството на храната и напиките и не само са неразривно свързани с доходите,които ни позволяват да сравняваме и избираме…Колкото до стъклените бутилки си спомням за миналото незабравимо,когато стъклото ни помагаше да разглеждаме дали не плуват парцали в единственото налично светло пиво.Поздрави!

 • Emil Tinkov
  8 years ago

  Статията е с доста правилни факти.Ами ок,да продължават да правят двулитрови PET бутилки,неизбежно е,излиза доста по евтино,като производство.Така,или иначе,независимо от разфаковката бирата се купува много при нас,включително и аз съм неин любител.Но аз съм на мнение,че може да има еднолитрови,дори двулитрови стъклени бутилки,ако някой наложи тази идея,няма ли да ви хареса :)Ще кажа плюсовете и минусите.Плюсовете са запазване на качеството по дълго време естествено,няма да има боклуци разлагащи се от пластмасата,примерно.бирата няма да се стопля толкова бързо,като при пласмасовата бутилка,ще има доста хора,които ще я предпочитат,почти съм убеден.Минуси-естествено доста висока цена за еднолитрова,или двулитрова такава бутилка-да кажем минимум 3-3.50лв за двулитровка,високи разходи за производство,доста,доста високи.. но какво пък пречи да се експериментира,просто заради самата идея.Може да се произвеждат лимитирани серии такива бутилки,отколкото да пускат някакви измислени сезонни плодови бири.Според мен това би имало повече ефект,за през лятото да кажем,отколкото поредната бира,или имитация на такава с аромат на нещо си..Не мислете ли,че това е все пак добре,като идея :)

 • Пешо
  8 years ago

  Така е, и не е съвсем така.

 • Е ми тъй де.Малко може да звучи абсурдно,но защо да има почти двулитрови стъклени шишета водка,а да няма бири :D :D

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: