Патешки бутчета във вино и сладко от праскови

summer-33

С първите по-хладни дни идва и едно ястие, подходящо за сезона. За него ни трябват патешки бутчета – по 1 на човек, червено вино, чесън, сладко от праскови, свеж розмарин, черен пипер, синап и сол.

В дълбок съд за печене с капак, например гювеч или чугунена тенджера нареждаме бутчетата. Наръсваме ги със солта, синапа и пипера, добавяме няколко стръкчета пресен розмарин, 5-6 смачкани скилдки чесън и заливаме с червено вино, докато почти ги покрием. Оставяме ги да престоят в хладилника, най-добре за една нощ, но и 2-3 часа също става. Виното, което използвах беше бордо, но може да се използва всяко друго, например пино ноар.

Загряваме фурната до 200 градуса, добавяме към виното в тенджерата 3-4 супени лъжици сладко заедно с плодовете – освен от праскови, идеални за патешко са и такива от смокини, круши или боровинки.

Печем между час и половина и два в зависимост от размера на бутчетата – ако са едри, им трябва повече време. Накрая махаме капака и оставяме кожичката да се дозачерви и да стане хрупкава. Ако е нужно, махаме с лъжица част от мазнината, тъй като обикновено патешкото е доста тлъсто.

Сервираме бутчетата с мачкани картофи, соса и остатъка от бордото.

4 Responses to “Патешки бутчета във вино и сладко от праскови

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: