Нови бири в града

ipa is dead

Снимка KANAAL

Студеното време донесе сериозно раздвижване в бирения ни свят, като събитията си заслужават един бърз пост.

Събитие № 1

KANAAL представиха миналата седмица 5 бири на Brewdog, между които Punk IPA и 4 от IPA is Dead серията. Ейловете от нея са подправени само с по 1 вид хмел – Dana, Goldings, El Dorado и Waimea, което е най-добрата възможност да се усетят разликите между сортовете и ароматите, които придават на IPA-та. От всичките като че ли най-много ме грабна Dana, словенска кръстоска между благородния Халертау Магнум и разни местни простосмъртни, който се държи като арогантното копеле на крал – натрапчиви аромати и агресивен вкус. Щатският El Dorado, типичният английски Goldings и новозеландският Waimea също са ценни съкровища, а да опитваш еднохмелови ейлове е като дегустирането на едносортови вина – важно за набора от аромати в главата ни.

Самата пивоварна Brewdog няма нужда от представяне, независимите шотландци от години са в топ 5 на най-добрите занаятчийски производители на света и може би най-ексцентричните, с луди кучета от по над 50% алкохол.

След този паметен понеделник миналата седмица, от KANAAL обещаха да посветят понеделниците на нови и интересни неща, като днес могат да се опитат крийк и gueuze на Mort Subite, което в превод означава “внезапна смърт”, което се нарежда след най-любимите ми имена на бири и пивоварни (номер 1 ми е Arogant Bastard Ale, защото, еми ясно е защо).

CambaBavariaDesigns2

Снимка Camba Bavaria

Събитие № 2

Второто важно нещо е он-лайн магазин Пивотека и бирите на две немски занаятчийски пивоварни, които могат да се закупят от там или да се пробват на различни места в София.

Едните пивовари са Camba Bavaria с няколко вида ейл, IPA и стаут, отново стилове, които трудно се намират в България, а другите са Schneider Weisse с богата гама от класически немски пшеничени бири, които обаче са получили занаятчийско докосване и нов прочит, като например Meine Hopfenweisse – вайс допелбок, но с много хмел и силно изразен флорално-плодов аромат.

bierpaket_schneider-weisse_mein-biershop

Снимка Schneider Weisse

Бирите и техните вносители от Пивотека вече гостуваха на няколко софийски пъба и бара с дегустации, придружени от тапас наденички, а тази седмица могат да бъдат опитани в Kanaal, утре (03.12.2013) и в сряда в бар Амстердам.

Аз лично оставам с надеждата нещата да продължат да се развиват в този дух.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: