Стек от риба меч със салата от черен ориз

swordfish 2

Риба меч не се намира често по магазините в България, но все пак се случва от време на време да продават тук-там, което е и добър повод да се разнообрази малко обичайното меню – месото ѝ е много богато на омега 3, витамин Де и селен. Една порция за човек трябва да е около 125-150 грама, защото месото си е почти чист протеин и доста засища, особено в комбинация с ориз.

За салатата ни трябват около чаена чаша черен (императорски) ориз, за 4-6 порции, 2 мариновани лимона, 2 стръка зелен лук, сол и черен пипер. Ако нямаме под ръка мариновани лимони, можем бързо да си приготвим заместител, с който даже става по-свежо. За целта измиваме добре с четка и препарат 2 пресни лимона, бланшираме ги в кипяща вода цели, за 2-3 минути, след което ги нарязваме на парченца заедно с кората. Наръсваме ги с по 2 супени лъжици сол и захар и оставяме за около 4 часа. Може и повече, даже по-добре.

Самата салата можем да приготвим и по-отрано, зависи дали искаме да е топла или студена при поднасянето, като смесваме добре сварения ориз с резенчетата лимон, малко ситно нарязан лук, зехтин, черен пипер и сол, а ако има поносимост вкъщи – и зелен кориандър.

swordfish

Рибата печем или на скара, или на тиган, като аз обикновено правя второто, тъй като нямам домашна скара. Ако използваме чугунен тиган, го нагряваме на средна към висока температура добре, след което натриваме стековете от двете страни със зехтин или масло и подправки по избор – аз ползвам смес от черен и червен пипер, кориандър на зърна и сол. Печем от всяка страна по 3-4 минути, като внимаваме да не изсушим месото.

Поднасяме с оризовата салата, допълнително върху рибата може да се сложи и малка бучка масло и чаща бяло вино, вионие или шардоне, например бяла рона или бяло бургундско.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: