Мини сандвичи с гужери

gougere mini sandwiches (1)

Гужер, или гужерчета са френски пухкави хапки със сирене, особено приятни с вино, но и не само. Въпреки френското си потекло и родството си с профитеролите, всъщност гужерите съвсем не са трудни за приготвяне, а мини сандвичите с тях са чудесни за парти и дори за изненадващи гости.

За 15 средно-големи гужера са ни необходими: 3/4 чаена чаша вода, 6 супени лъжици масло, 3/4 чаена чаша бяло брашно, щипка сол, щипка захар, 3 големи яйца и 1 чаена чаша настъргано сухо сирене.

Загряваме водата с маслото на силно нагорещен котлон, докато то се разтопи. Добавяме брашното и бъркаме интензивно около 30 секунди върху котлона, като в съда трябва да се образува топка тесто. Оставяме отстрани за около 2 минути, да се охлади малко, в противен случай яйцата ще се сготвят предварително, а това не е желателно.

Добавяме в тестото яйцата (студени от хладилника) едно по едно, като бъркаме с миксер или голяма дървена лъжица. Накрая добавяме и сиренето, а при желание и подправки – индийско орехче, черен пипер или лют червен пипер.

gougere mini sandwiches (3)

Сиренето трябва да е сухо, твърдо и с остър вкус, тип пармезан или пекорино, или смес от грюер и пармезан. Ние използвахме овче испанско сирене, което си попадна точно на мястото и прираде силен вкус на гужерите.

Предварително загряваме добре фурната на 220 градуса. С шприц или лъжица оформяме топчета върху хартия за печене и поставяме на някое от средните нива. Печем 10 минути на 220 градуса, след което намаляме до 190 и печем така още около 25 минути, или докато гужерите станат червено-кафеникави.

Оставяме да изстинат добре, а ако искаме да ги пълним – пробиваме дупки отдолу на всяко гужерче докато са още топли. Така стават по-леки и по-удобни за пълнеж с шприц.

Сандвичи можем да направим с всякаква плънка, но тези специално са с авокадо, препържен бекон и малко домат.

gougere mini sandwiches (5)

Идеални са с някакво пино ноар, което е обяснимо, тъй като родината на гужерите е Бургундия, но и комбинацията с Excentric вионие на Меди Вали или розовия Stallion също е добра.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: