Grand Austrian Tasting 2014

GAT 2013

Когато се чудиш дали може да стане още по-добре, те сюрпризират с новината, че едно от най-хубавите винени събития в българския календар ще се проведе навън – някак си през юни, дори дъждовен, асоциацията с изстуден ризлинг е зелена поляна, слънце и небе.

Събитието, разбира се, е Grand Austrian Tasting – голямата ежегодна дегустация на австрийски вино, която се провежда вече за 7ми път, колкото и да ни е трудно да го повярваме, и то основно благодарение на усилията на хора като Яна Петкова, които правят възможно виното наистина да е за всички (една от темите тази година).

Тази година ще бъдат представени 17 изби, които ще представят над 50 вина. Ще има изложители от всеки един важен винен регион на Австрия – Бургенланд, Вайнфиртел, Карнунтум, Кремстал, Камптал, Щайермарк, както и легендарните лозя около Виена.

Акцентите на ГАТ 2014 са:

„Познатата Австрия?” – все още не достатъчно, винаги искаме повече.

Потенциал: дори базовите австрийски вина са направени така, че да могат да отлежат поне година-две след излизането им на пазара. На това издание на ГАТ ще има доста интересни вина от по-стари реколти.

Виното е за всички – както казват организаторите: “Привърженици сме на откритото, некомплицирано отношение към виното. Виното не е напитка за сноби в костюми, то е за всички, от него няма нужда да се „разбира”, трябва само да се обича. Държим да предадем това на публиката си”. Няма какво повече да се добави.

Както винаги:  отново ще има възможност да бъдат опитани биодинамични и занаятчийски пенливи вина, вина от встралия и Нова Зеландия, вина на Берт Саломон и много ризлинг и грюнер велтлинер.

ГАТ 2013 ще се проведе на 19 юни 2014 г. от 12.00 до 20.00 ч. на моравата пред Хилтън, входът е 10 лева.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: