Икономика на празника

berlin december 2012-2

Декември обичайно е месецът на традициите. И една от тях е продажбите на дребно да отбелязват своя годишен връх. Целият търговски сектор се фокусира върху празничния сезон и потребителя, който е готов да се раздели със сериозна сума за подаръци, забавления и храна. Макар през последните години празничният бюджет на домакинствата в различни точки на земното кълбо да беше ограничаван от икономическата криза, тази година традиционното проучване на Deloitte за коледните харчове показва завръщане към предкризисните нива в държави като САЩ, Великобритания, Полша, Ирландия, Люксембург, Южна Африка и дори Гърция. Анализаторите отбелязват оптимизма и очакванията за по-високи доходи през 2015 г. като още един сигнал за възстановяването на икономиката, допълнително подхранвани от срива в цената на петрола.

Празничните разходи на домакинствата традиционно се разпределят за храна и напитки, подаръци, забавления и по-едри покупки за дома, но структурата им през последните няколко години се променя значително и показва някои интересни тенденции – повече празнични вечери навън, повече кулинарни подаръци и връщане на лукса вкъщи.

Храната преди всичко

На Коледа и в съпътстващите я дни на гости и партита разходите за храна достигат около 30% от празничния бюджет на домакинствата в почти всяка от изследваните държави. Оптимизмът от икономическия растеж се е пренесъл и в покупките – освен традиционните за всяка страна задължителни елементи от менюто – пуйка, патица, дивеч, риба, свинско, плодове, шоколад и сладкиши, потребителите си позволяват и хайвер, морски дарове (във Франция), сирена, колбаси, пушена риба и шоколадови бонбони.

Интересното е, че те се връщат към малките деликатесни магазини и изоставят хипермаркетите и дискаунтърите, от които в предни години са купували подобни стоки, но с по-ниско качество.
При алкохолните напитки ситуацията е същата – купуват се пенливи и червени вина от по-висок клас, коняк, отлежали малцови уискита и бърбън от специализирани магазини за сметка на собствените брандове на веригите.

Нека друг сготви

Друга важна тенденция, особено в САЩ и Великобритания, е все по-големият брой семейства, които избират да отпразнуват Коледа в ресторант или да си поръчат кетъринг за вкъщи. Booktable, една от двете агенции, които се занимават с резервации за празнични събития във Великобритания, отбелязва 150% ръст от 2011 г. насам, а от конкурентът ѝ lastminute.com съобщават, че поне 1/3 от резервациите са за ресторанти със звезди от “Мишлен”.

Нарастващото търсене кара все повече ресторанти да не затварят врати за Коледа, а пазарният анализатор Nielsen отчита спад на покупките на храни и напитки за вкъщи от 23% за сметка на вечери навън и кетъринг. Интересен е и трендът все повече хора да избират вечеря в американски стил със стекове вместо традиционна британска или по-луксозна френска вечеря.

В САЩ тенденцията за вечеря навън в празничния ден също е възходяща – все повече семейства се спират на предлаганото от ресторантите празнично меню, което пък често включва елементи от различни кухни – френски ордьоври от морски дарове, азиатски антрета, дивеч или пуйка по избор и различни традиционни десерти като пудинг, торта и коледно пънче.

Много заведения започват да предлагат и нетрадиционни менюта – неколцина шеф-готвачи в Бруклин ще приготвят цяло печено прасенце, а други – многостепенно дегустационно меню със съответните напитки за всяка стъпка. Цените започват от 90 долара и могат да достигнат няколко хиляди.

Все по-разпространената вечеря навън в празничния ден най-често се обяснява с по-голямото удобство, но отново не бива да забравяме икономическия оптимизъм като причина за търсенето на по-специално изживяване.

Европа все още е по-консервативна, но в повечето държави на Стария континент също се забелязва раздвижване.

Кулинарните подаръци са хит

Третото голямо кулинарно перо в празничния бюджет са подаръците. Тази година според данните на Deloitte 28% от анкетираните планират да подарят подарък, свързан с храна или напитки, а 21% очакват да получат такъв.

Освен традиционните подаръчни кошници, кутиите с луксозен белгийски шоколад, малцовото уиски и готварските книги все по-голяма популярност набират стоки и услуги, които са част от кулинарната революция от последните десет години. Предпочитани подаръци са занаятчийски бърбън или ръжено уиски, комплекти крафт бири, селекция специални колбаси или сирена, биодинамично вино, шоколади от устойчиво какао, редки подправки, чайове и всякакви други продукти от малки и местни производители. Тази година много търсени за подарък са и сетове, с които човек може сам да приготви бира, шоколад, бекон и дори любимия коктейл дори по време на полет.

Несъмнено най-големият хит за 2014 г. са кулинарните абонаменти, които освен станалите вече традиционни кошници с местна земеделска продукция включват какво ли не – коктейлен комплект с уиски, горчивка и ядки всеки месец, месечна селекция от крафт бири и вина, месечна доставка на кафета, бекон, сладкиши, джърки, японски бонбони, домашни пайове, водка, туршии и какво ли още не. Тази ниша в момента е в разцвета си, като годишният абонамент може да достигне до няколко хиляди долара.

Ако пазарните тенденции се задържат по този начин, новините са добри не само за икономиките на голяма част от европейските държави и САЩ, но и за малките магазини, местните и занаятчийски производители и ресторантите.

Текст за вестник “Капитал”

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: