11 кулинарни тенденции за 2015

14

Както всяка година през изминалото десетилетие и 2015 се очертава като богата на изненади, нови вкусове и нови творчески интерпретации на добре забравени традиционни продукти. Сблъсъкът между традиции и новаторство и симбиозата на новите технологии с древни растения ще ни предложат интересни изживявания, а някои от нещата, които можем да очакваме са:

Храни от бъдещето

Храните като Soylent, които са готов микс от всичките ни необходими вещества, все повече набират популярност, особено сред поколенията, които нямат много време за приготвяне на храна между учене и работа. През 2015 г. Soylent ще се сдобие с нови конкуренти, които ще се опитат да предложат по-привлекателни продукти, но едва ли ще изместят в обозримо бъдеще истинската храна.

Супер местно

След постепенното налагане на разбирането, че местната продукция е важна за опазване на околната среда и местните сортове, породи и производители, потребителите все повече търсят не само хранителни продукти от близката околност, но и местни безалкохолни напитки, бири, твърд алкохол и дори бутилирана вода.

Грозни плодове и зеленчуци

Пазарите в развития свят твърде дълго избягваха плодове и зеленчуци с нестандартна форма, което доведе до предлагането на доста безвкусни сортове, които обаче имат перфектен унифициран вид. С търсенето на древни сортове и местна продукция нарасна и продажбата на продукти в необичайни, странни и различни форми и цветове. Потребителите започнаха да си дават и сметка, че грозните продукти най-често се изхвърлят, а вкусът не зависи от формата, което върна на рафта низвергнатите доскоро криви и нестандартни домати, моркови, краставици и картофи.

Бири без хмел

Насред лудостта по индийските пейл ейлове и техните американски вариации със силно хмелов вкус идва ред на бири, подправени по древна технология с най-различни други билки и подправки – пелин, пчелник, розмарин, бъз, пирен, джинджифил, канела и индийско орехче. Едва ли вариациите на грута (gruit) ще изместят ейла от сърцата и рафтовете на любителите на пиво, но пък биреният пейзаж само ще спечели от тях.

Опушено

След бекона и сирената, пушеният вкус плъзва навсякъде – в бири, коктейли, масла, туршии, чипс и дори шоколад. Дори вкъщи ще царува испанската паприка, която ще придава опушен вкус и на най-обикновените ястия.

untitled

Матча

Според експерти матчата ще е суперхраната на 2015 г., а бизнесът търси нови и по-меки форми и продукти, с които да поднесе зелен чай на потребителите заедно с безбройните му ценни вещества като антиоксиданти, Л-теанин и бета каротин. Освен студени чайове продуктовите линии включват сладкиши, шоколад, прясно мляко, кисело мляко и дори зърнени закуски. Някои от вариациите ще съдържат матча с по-малко кофеин и повече здравословни съставки, като по този начин производителите ще се опитат да стигнат и до по-младите поколения.

Безмесни понеделници

Не всеки да е склонен да се откаже изцяло от консумацията на месо, но практиката един ден в седмицата да не се ядат продукти от животински произход е относително лесна и приемлива дори за най-упорития любител на пържолата, особено след тежките уикенди. Освен от здравословна гледна точка безмесните понеделници са полезни, защото дават и своето отражение върху въглеродния отпечатък, а възможностите за питателно хранене вече са безкрайни – всякакви продукти от зърна, суперхрани и местни зеленчуци са част от менюто на повечето ресторанти.

Кокосова захар

След годината на кокосовата вода, която замести спортните напитки в залите за йога и фитнес, през 2015 е ред на кокосовата захар. Представян като по-здравословната алтернатива на бялата захар, продуктът от цветовете на кокосовата палма все пак също е с висок гликемичен индекс и с него трябва да се подхожда внимателно. Използвана балансирано обаче, кокосовата захар е чудесна добавка към сладкиши, заради отличителния й аромат.

Здравословни приложения

Умните телефони и часовници все повече ни помагат да се грижим ежедневно за здравето си. Освен обичайните апове за спорт и движение различни компании са разработили приложения, които дават пълна информация за хранителната стойност на даден продукт с прочитане на баркода му, както и за калкулиране на калориите, протеините, въглехидратите и мазнините във всяко едно ястие.

Петият вкус

Умами е гореща тема от няколко години, но през 2015 петият вкус ще разцъфти с пълна сила – водещи готвачи го включват в менютата си, а компаниите за бързо хранене ще се опитат да наложат чипсове, крекери и други закуски с вкус на соев сос, сос от стриди и различни отлежали сирена.

Мамбо италиано

Италианската кухня беше поизгубила своето очарование на фона на безбройните азиатски, южноамерикански и фюжън ресторанти, но през 2015 г. ще видим завръщането на малките заведения, които предлагат пици, паста и неустоимата атмосфера на стар романтичен филм.

Текст за списание “Меню”

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: