Сладки топчета с бърбън

Сладките топчета съществуват в различни вариации, но тези, известни като Kentucky bourbon balls са, разбира се, с бърбън. Приготвят се традиционно заедно с джулеп за годишното дерби в Луйвил, за което съм писала в поста за джулеп чийзкейка, но идеално пасват и за други поводи за веселие.

За около 60 бройки са ни необходими: 3 чаени чаши смлени маслени бисквити, 1 чаена чаша запечени, смлени орехи (по принцип се прави с пекани, но въпреки, че имам, предпочетах орехите, по-вкусни са ми; могат да се накиснат в бърбън преди запичане), половин ч.ч. захар, половин ч.ч. неподсладено какао, половин ч.ч. бърбън, няколко капки ангостура и около четвърт ч.ч. захарен сироп, който приготвих с половин лимон.

Всички съставки се изсипват в купа и се омесват добре с ръце, аз оставям малко от захарния сироп, за да добавям, ако тестото е сухо. Бъркането и месенето пордължават, докато съставките се смесят добре и постигнем необходимата консистенция. Тестото може да се остави да престои в хладилника за известно време, до няколко дена, за да се слеят вкусовете и да узрее добре, но може да се използва и веднага.

Разбира се, оформят се топчета, които след това се овалват в различни неща по избор – още натрошени орехи, кокосови стърготини, захарни пръчици или какао.

Кентъки топчетата са чудесни за всякакви поводи заради приличното си алкохолно съдържание – с кафе, като десерт, за парти и дори за закуска.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: