Кратък наръчник как да избегнем подводните камъни около празниците

Съзвездие от куп празници като Бъдни вечер, Коледа, Стефанов ден, Нова Година и последващите именни дни неминуемо всяка година се превръща в изпитание, най-вече за тези, които ги организират. Навигирането между многобройните подводни камъни, които могат да потопят празничното настроение е висш пилотаж, особено при натоварен работен график и срокове за предаване на работа в края на годината, но с добра стратегия и предварително планиране част от ужаса може да бъде избегнат (почти).

Подаръците са може би най-важната и най-трудната част от празничните приготовления. Важна, защото целта е всеки да се почуства специален, но пък изборът на точния подарък за точния човек и пазаруването отнемат много време, а и средства. За щастие точно тези неща могат да се планират с месеци предварително, като се направят бюджет и списък, по който могат да се отмятат точките с микс от он-лайн и оф-лайн пазаруване, а и изработване и приготвяне на неща като пакетчета сладки, бурканчета сладко, картички и други вкусни и красиви неща. Разбира се, винаги ще има издънки като неуцелен номер на пуловер, грозни чорапи или “аз такова вече имам”, но в крайна сметка какво е Коледа без неточни пуловери?

Празничните трапези са другото огромно изпитание, което изисква сериозни умения за планиране и управление на времето и наличните ресурси. Както и с подаръците, част от пазаруването може да бъде направено от рано, по списък с ястия и продукти. Същото важи и за коледните сладкиши, които за щастие най-често трябва да поседят известно време. Най-важното обаче е всичко, което трябва да се свърши, да не падне на плещите и ръцете само на един човек – задачите трябва да се разпределят и всеки трябва да се включи с пазаруване, украсяване на сладки, носене, готвене, месене, чистене и подреждане. Така на самия празник ще има мнозина приятно уморени и удовлетворени участници, вместо един каталясал. Също така, още при изготвяне на менюто трябва да се поставят ясни и точни граници на всякакви искания и претенеции – който е домакин, той решава какво ще приготвя и сервира, а който не харесва пържолите и виното, може просто да си замълчи.

Телевизията. Тук може да се направи само едно – натискате бутона за изключване. В краен случай може да се остави някоя кулинарна или музикална телевизия, но нали семейните празници са време за семейството, а не такова за поредния низ от ужаси, фалшиви новини, кофти изпълнители, неадекватни коментатори и халтура. Което пък неминуемо ни води към следващия подводен камък.

Онези роднини. За тази точка вместо добро планиране са ни необходими основно дипломатически умения. При все, че сме си семейство и си се познаваме, винаги има поне един роднина, който ще реши на третото питие да подхване теми като рептилите, масоните, либералите, Костов, Меркел и всички останали врагове на народа, като през цялото време ще ви мята от онези погледи, които казват “знам те аз тебе, и ти си от тях”. Въргалът най-често е неминуем, което пък ще приключи с разсърден свако, тъжна баба и закани “никога повече да не ви стъпим”. Предвид, че общественият разлом е огромен, а хората са толкова настръхнали, че дори тема като домашната ракия, която трябва да ни обединява и да ни кара да се обичаме повече, може да предизвика ядрен конфликт, управлението на ситуацията трябва да започва още в зародиш. Само при опита свакото да каже “Кост…”, подхващайте разговор, който ще умили всички, например за бебето на съседите и новото му зъбче. Ако имате ваше си, налично бебе, може да го използвате като тактическо оръжие, като го подадете на разлютения роднина. Добре е предварително да се направи списък с теми, които да се пускат в употреба при назряване на ситуация – кога ще се прави разсада за доматите, какво слагате в туршията, колко е хубава родната природа, още бебета, планиране на морето за лятото, лов, риболов и други подобни (а още по-добре е да отрепетирате пускането на теми). Ако пак се стигне до скандал, може би сега е момента да извадите пиратките и бенгалския огън.

Проблемът с преяждането и препиването винаги е на дневен ред по празниците, тук ситуацията е трудно да се планира. Винаги се заричаме, и винаги става точно обратното. Ако не успеем да се справим с предизвикателствата на умерената консумация, на следващия ден просто трябва да се приложат конта-мерки като люта супа, зелев сок, аспирин и разходка, а след Нова Година – и малко диета и спорт, в крайна сметка това си е времето за здравословни резолюции, които тушират угризенията. Но пък трябва да ги спазим наистина.

В списъка могат да се сложат и други рискове като прегорял боб, недостатъчно вино, липса на таксита, закъснели подаръци и какво ли още не, но по-важното е да не забравяме, че това са бели кахъри, а празниците са за да бъдем заедно, дори когато малко ни е трудно.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: