Супа от говежда опашка / Oxtail Soup

Супата от говежди опашки, известна по света като oxtail soup, е едно от онези неща, които свързваме с Албиона заедно с ростбифа, английската закуска, стаута и чая в 5 следобед. Оказва се, както и за доста други типично британски неща, че тази супа е пристигнала на острова в края на 18 век заедно с вълната хугеноти, които освен нея са дали на света и Найджъл Фараж, но това е една друга тема. Легендата твърди, че обеднели френски аристократи започнали да си приготвят ястия от говежди опашки по време на Якобинската диктатура. Вярна или не, безспорен факт е, че месото от тази част на говедото е изключително вкусно и се използва не само в британската, но и френската, италианската, корейската, китайската и прочие кухни. Също така е безспорен факт, че революциите рядко свършват добре.

Съществуват различни варианти за тази рецепта, за тази конкретно ни трябват: 1 брой говежда опашка, 2 моркова, 1 глава лук, 2 стръка селъри (или целина, но ароматът на селъри е по-свеж), 3 средни картофа, половин консерва доматена пасата, половин чаша червено вино, сос уорчестър, 1 лъжица брашно, 3 карамфилчета, мащерка, риган, дафинов лист, черен пипер, захар и сол.

Нарязваме опашката на шайби с по-остър нож. В дълбок съд загряваме малко мазнина и запечатваме парчетата от всички страни, докато покафенеят. Добавяме топла вода, поне 2 литра, пускаме сухите подправки, завързани в тензухено вързопче и оставяме опашката да ври поне 2-3 часа на среден огън, или докато месото започне да се отделя съвсем лесно от костите. Ако водата поизври, добавяме още, така че да имаме около 2 литра бульон накрая. Някои рецепти препоръчват виното да се сложи още в началото, но аз предпочетох по-класическа технология. Ще пробвам обаче следващия път.

Когато месото е увряло, го отделяме от костите. Междувременно оставяме бульона да изстине, ако има как – на по-студено, балконът е вариант в студените дни. Махаме втвърдената лой и прецеждаме бульона.

В същия съд загряваме още малко мазнина и запържваме нарязаните лук, селъри и моркови за около 15 минути, може с малко вода (съвсем класическо мирпоа), след което добавяме месото. Добавяме бавно бульона и доматената пасата и оставяме да поври, докато намекнат морковите. След това пускаме и нарязаните по на едро картофи. Аз всъщност обичам и морковите на едро, което може да се види от приложения снимков материал. Заедно с картофите сипваме разбитите заедно вино, уорчестър и брашно, добавяме млян черен пипер, щипка захар и сол на вкус. Може да се използва шери или портвайн, тогава не слагаме захар.

Супата е готова, когато картофите са готови. Гарнираме с нещо зелено – магданоз или селъри и сервираме с портър, стаут или друга тъмна бира и тъмен хляб.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: