Салеп дондурма или турски млечен сладолед

Дондурмата е традиционен млечен сладолед, който се прави в дюкянчета и магазинчета в Турция, а майсторите го разточват и разтеглят като ластик, преди да го сложат на фунийка. Рецептата е простичка и изисква единствено малко търпение, но интересното тук е използването на салеп – позабравена подправка, която вече почти не се намира извън Турция и Близкия Изток. Прави се от стрити на прах грудки на орхидеи и има един специфичен, ориенталски и позабравен аромат, който напомня за Леванта и покрити с разкошни сладкиши маси от други времена. Най-често се пие с топло мляко, като твърдят, че има и лечебни свойства, а аз успявам да си намеря в Кавала в ретро-магазинчето за подправки на един арменец, което естествено, се казва “При арменеца“. Възможно е да може да се поръчва он-лайн.

За сладоледа ни трябват: 1 литър по-мазно мляко, 1 чаена чаша бяла захар, 2 супени лъжици салеп, ванилия (видът по избор, аз използвах ванилена захар) и 2-3 карамфилчета.

Разбъркваме сухите подправки предварително, без карамфилчетата. В по-дълбок съд слагаме студеното мляко и го оставяме да се затопля постепенно. Малко по малко добавяме сухата смес, като бъркаме интензивното, защото салепът става на топчета като нишесте, което трябва да избегнем. Като заври сместта, пускаме вътре и карамфилчетата и намаляме котлона на минимум. Оставяме да къкри така 1 час, като бъркаме и внимаваме да не загори и кипне.

След като свалим от огъня, оставяме да изстине и сипвамаме в кутия или друг съд, който ще е удобен за бъркане. Оставяме в камерата за 30 минути, след което вадим и бъркаме 2-3 минути. Този процес се повтаря поне 5 пъти, на половин час, за да не стане дондурмата на кристалчета. Накрая го оставяме намира за поне 5 часа, след което е готов за сервиране.

За съжаление нямам лъжица за сладолед и температурите са твърде високи за по-продължителни снимки, но факт – наистина сладоледът стана на конци и започна да се точи, което вероятно няма да се получи толкова добре без салеп.

 Сервирах салеп дондурмата с малко вишни и сироп от тазгодишната реколта сладко.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: