Сос от сини сливи

Сосът от сини сливи е понятие, което придоби  форма и се материализира в съзнанието и кухнята ми едва миналата седмица. Иначе казано – за първи път чух за него преди няколко дена, докато усърдно търсех рецепта за месо със сини сливи, които обаче да не са сушени, а пресни. Е, не намерих, но попаднах на това, което се оказа една от основните съставки в китайската кухня – сладко-кисело-люто-солен сос на основата на сини сливи (plum sauce).

За да го приготвим, са ни необходими задължително 20 броя плодове, оризов оцет, джинджифил и захар. Останалите продукти варират, като аз избрах тези, които ми звучаха сравнително безопасно като комбинация, така че да не гръмнат тенджерата, кухнята и половината квартал.

Махаме костилките на сливите и ги смиламе с пасатор, като може до гладко пюре, а може и с парченца, зависи какъв предпочитаме да е крайния резултат. Изсипваме в тендежрка и добавяме, тук внимание!: половин чаена чаша оризов оцет, половин чаена чаша ябълков оцет, половин чаена чаша светъл соев сос, няколко капки уорчестър, 2 чаени лъжички настърган пресен джинджифил, 2 скилидки счукан чесън, половин чаена лъжичка сухо чили на снежинки и три чаени чаши захар. По желание вместо уорчестър можем да сложим сос от стриди, захарта да е кафява, а ябълковият оцет да заменим с шери за готвене.

Слагаме съдинката на котлона и включваме, така че да се загрее постепенно, като оставяме на среден огън. Всички сме варили сладко, така че оттук насетне процедурата е ясна – почистване на пяна, бъркане, баене и така, докато не се сгъсти малко повече от кетчуп, т.е. да не става на конфитюр. След като свалим от огъня, наливаме врелия в сос в бурканчета, за да се запечатат.

Така съхраненият сос може да изтрае доста време, но за по-сигурно бурканите могат да се стерилизират. В по-малки е по-добре, защото вкусът е изключително интензивен и няколко супени лъжици за едно ястие на мен ми се оказаха напълно достатъчни.

Сливовият сос е подходящ за панирано месо (по китайски), патешко, яйца, пролетни рулца, свинско, телешко и различни стър-фрайове. Точно в един стър-фрай със свинско използвах за първи път новия си любим сос, за което ще напиша съвсем скоро.

Следва продължение…

2 Responses to “Сос от сини сливи

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: