Форум Храна

Горичка стартира в края на септември серия от четири форума за устойчив живот и развитие. Другата събота, на 27ми ноември в Модерен Театър ще се проведе този, който лично ме интересува като човек, който обича хубавата, истинска храна и търси да намери по-лесен или изобщо някакъв достъп до нея у нас, особено в големите градове, където живеещите вече са изгубили връзка със земята и хората, които произвеждат.

Това, което се надявам да открия там са отговорите на многобройни въпроси, които ме вълнуват напоследък и за които започнах да пиша тук, като например къде се губи връзката между дребните производители и забързаните офисни хора, защо модерните био магазини са ориентирани основно към вегани и вегетарианци, защо аз трудно намирам продуктите, които използвам в ежедневието си там и какви компромиси с качеството и традиционните си навици е склонен да направи човек, за да може спокойно да каже, че на трапезата му има полезна храна, която не е довела до изчезването на цяла рибна популция.

Като потребител съм от най-лошия вид и предпочитам да задавам много въпроси и да получавам много отговори, вместо просто да дам куп пари за нещо, само защото в момента е моден тренд или символ на социален статус.

Ще ми е интересно да разбера също толкова ли са се променили поколенията след мен, че да имат нужда от нарочна лекция как да сготвят бърза, вкусна и здравословна храна вечер след работа за около час, защото аз съм дете на баба си и майка си и все така приемам топлата вечеря за норма, а не за изключение.

Извън тези проблеми (а те за мен наистина са проблеми) се радвам, че ще чуя лекциите на Джун Йошида, Патрисия Кутюр-Гюрковска и Яна Петкова, както и дискусиите след тях, касаещи добрата храна, която се предлага навън. Моето мнение е, че напоследък се появиха няколко места, където човек може да намери вкусни неща, които не са от замразен плик и облени в палмово място, но нямам против да чуя звъна на разбитите митове за това що е здравословно хранене навън и има ли то почва у нас. Понеже имам някаква представа за резултатите от работата и на тримата, все пак предполагам, че краските ще са по-скоро розови, отколкото черни.

И последно, но не маловажно – мисля, че от публиката могат да се чуят също толкова важни и интересни неща, колкото от лекторите. Така че се надявам да се срещнем там.

Update: Ще се радвам да видя и Марина Бракалова и Любо Ноков, съученици от гимназията. Френската е мафия, няма спор.

7 Responses to “Форум Храна

  • Мафия сме, спор няма!
    Ще се радвам да пишеш мнения и впечатления как е минало.

  • “Като потребител съм от най-лошия вид и предпочитам да задавам много въпроси и да получавам много отговори, вместо просто да дам куп пари за нещо, само защото в момента е моден тренд или символ на социален статус.”
    Жалко, че повечето потребители са точно на обратния полюс. Ако всички бяха “лоши” като тебе, сега нямаше да се налага да питаш къде се къса връзката с производителя.

    А за био-сертификатите, качеството на храните като цяло и баба Дешка от предишната статия – искаш ли да почнем дискусия тук и сега?

  • hungryshark
    13 years ago

    Бени, ще пиша.

    Линбул, аз не мога да вляза още в дискусия, защото знам твърде малко за момента, само усещам, че почти нищо не е наред. Защо не напишеш пост в твоя блог? Или тук? Ще ми е много интересно.

  • Здравей. Считай се за кръстница ;) за началото на нов сайт/блог – за среща между вас (потребителите) и храната ви (производителите). Ще се опитам да го изпълня със съдържание съвсем скоро. Просто сегашния ми блог е насочен към друга тема…

    В интерес на истината твърдо съм “за” принципите на производство, които са заложени в “био”-то, и ги спазвам. Много мои познати фермери също, за съжаление повечето не го правят (коментарът на Crafstman към статията за баба Дешка е доста… верен). За предстоящия форум имам сериозни надежди, но съм силно резервиран концентрирането му в “био”-марката… Просто етикета “ексклузивно” не ми е по вкуса. Май казах нищо :)

  • hungryshark
    13 years ago

    Здравей пак, ще чакам новия блог, ще ми е интересно, аз също ще дълбая по темата.

    Био и аз искам, ама под условие: да знам за какво плащам, да не е прекалено скъпо и да ям нормална храна.

  • Значи ще се видим там. :) Много ще се радвам най-накрая да се запознаем.

  • hungryshark
    13 years ago

    Супер :)

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: