Линкове – лято 2011

Не особено полезен, но много вкусен летен обяд: печени вурстчета, средиземноморска чабата, салата от градински домати и слънчеви корнишони, дижонска горчица и чаша лимонада.

Последната сбирка от линкове е от декември, така че май е време за нова. Заповядайте:

Еко: разследване на NY Magazine за неочакваните и опасни ефекти от квотите за риболов – рибарите изхвърлят обратно в морето излишните количества тон, писия, костур и други. В света годишно се унищожава около 7 милиона тона годишно риба по този начин.

Сбогом на Акулите в Тайм – икономическият растеж в Китай и гладът за луксозни продукти и храни (супата от перки е по-скоро културен феномен, отколкото кулинарен такъв) води до бързо намаляване на акулите по света, които се ловят само заради перките. Те се отрязват, докато акулите са още почти живи, след което труповете им се изхвърлят обратно в морето. Хавай и Калифорния се готвят да забранят продажбата на всякакви продукти от перки, Китай и Япония обаче не.

Какво може да се направи с милионите изплюти дъвки – тук и тук. Все пак, след снимките вероятно ще се замислите, преди да хвърлите на земята дъвка.

Италия: този път само в напитки – класическото Белини на Найджъл Слейтър, бичерин от Торино, обичан от Пучини, Ницше, Дюма и Калвино и още малко за кафе културата в този град.

Кафе: отново по темата за кафенетата – Назад към кафенето, от Икономист. Не точно кулинарна статия, но сравнението между това, в което се превръщат медиите с помощта на социалните мрежи и кафенетата от едно време, където са се разменяли новини, клюки и партийни пристрастия е много интересно.

Вино: за българските розета в Розовата страна на България от Юлия Костадинова, DiVino: класация на най-добрите български такива с коментар. Точно навреме за жегите.

Защо понякога с вино се напиваме по-бързо, отколкото очакваме? Гореща тема от миналата седмица в световните медии относно етикетирането на вината, на които съвсем законно се изписва по-малък процент алкохолно съдържание. Статия в Гардиън и интересна цифра: 57% от изследваните вина са по-тежки отколкото ни казва маркировката на етикета. Оказва се, че европейските регулации позволяват половин процент толеранс, а канадските – цял един, така че умната!

Бира: Облачно, с бира във вестник Пари, от Иглика Филипова – тенденциите на родния пазар на бира, все още не съвсем розови. Моето скромно мнение: освен по опаковките и комуникацията има още какво да се направи за продукта, а и за разпространението на наливните бири.

Вкусно: кухнята на Индонезия в Меню, от Елица Константинова и стиловете в такото, от Seriouseats.

15те най-чисти и 15те най-мръсни храни от The Atlantic. Къде има най-много и къде най-малко пестициди?

Отново от The Atlantic: Досиетата “Хот дог” – 12 архивни статии от 1913та до 1939та.

Рецептата на Дейвид Лебовиц за домашен маршмелоу.

10 неща, които Мат е научил за морската храна в Луизиана.

И за завършек, към ароматите и вкусовете на Луизиана една класическа рецепта за джулеп: ментови листа, малко добър бърбън и захар на кристали – перфектния коктейл за един горещ ден.

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: