Тапенада със сардини

Преди време направих тапенада с аншоа и кедрови ядки, но този път изпробвах един малко по-различен вариант – със сардини, домати и орехи към задължителните маслини.

За нея ще ни трябват: една консерва сардини в лимонов сок или зехтин, 2 малки зрели домата, 7-8 маслини, една шепа орехи, 2 скилидки чесън, зехтин, сушен риган и черен пипер.

Счукваме орехите, нарязваме на ситно обелените домати и чесъна и ги добавяме в предварително загрят зехтин. За по-добър аромат може да запържим преди това сухия риган и черния пипер. Добавяме и малко сос от консервата, ако е с лимонов сок, когато доматите се посгъстят.

Междувременно накълцваме маслините и сардините, и когато сосът е готов, ги заливаме с него. Намачкваме с леко с вилица и сервраме с топъл хляб или препечени филийки.

В случая имах останали зелени маслини на Crespo с пълнеж от лимонови корички, които обаче намират още по-добро място в dirty martini, заедно с малко от сока.

One Response to “Тапенада със сардини

  • Ох…
    Това ще се нареди до дипа от авокадо и до крекерите с мед и зехтин в “Залата на славата” или “Пожелахте да вкусите за кой ли път” на моите партита :)))

    Апропо, като си тръгнала с вариации, аз може ли да помоля за някой друг вид крекери (в началото на поста за тях се споменаваха видове), и също така още ми е в сила желанието да узная има ли вариант за домашно приготвяне на онова сирене с ананас и бадеми…
    Моля :)

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: