Салата киноа и червен боб

quinoa red beans salad (2)

Киноата е продукт, който доста бързо навлезе в ежедневието ни, може би защото за разлика от повечето суперхрани е и много вкусна, а освен това се съчетава с много и най-разнообразни продукти. За съжаление произвдоството не може да отговори на търсенето и цената ѝ непрекъснато расте, но да се надяваме, че с глобалното разпространение на културата скоро цените ще тръгнат пак надолу.

Междувременно се опитвам да включвам заедно с други варива и киноа в ежедневното меню, най-вече на салати с различни зеленчуци, които могат да се ядат и като гарнитура, и самостоятелно.

За салатата с боб са ни необходими: 1/2 чаена чаша киноа, консерва червен боб, 1 зелена чушка, 1 червена чушка и 1 стрък пресен лук. За дресинга ни трябват още 1 лайм, чаена лъжичка мед, сол, млян ким, 1 скилидка смачкан чесън и зехтин на око. Допълнително за наръсване е добре да има магданоз или зелен кориандър.

Сваряваме киноата с вода 1 към 3, даже 3.5 и малко сол. Нарязваме чушките и пресния лук и измиваме боба от консервата добре. Възможно е да си сварим боб, но това отнема известно време, така че аз обикновено се спирам на бързия вариант въпреки минусите.

quinoa red beans salad (1)

Предварително приготвяме дресинг от сока на един лайм, лъжичката мед, сол, смачкания до паста чесън, зехтин на око и смления ким.

Объркваме в купа топлата киноа и боба заедно с дресинга, за да поемат добре. Обикновено добавям зеленчуците чак когато сместа се охлади, за да не се смачкат. Разбъркваме, евентуално наръсваме с нещо зелено като магданоз или кориандър и малко халапеньо чушки (вече продават почти навсякъде) и сме готови. На снимката се вижда, че не съм ръсила с нищо, защото вкъщи вкусове всякакви.

Тази рецепта търпи всякакви вариации, като допълнително царевица за текс-мекс ефект, важното е да не забравим все пак пресните зеленчуци.

One Response to “Салата киноа и червен боб

Ще се радвам на всяко мнение :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: